JESIENNE ODLOTY


 

Bocianie sejmiki

 


 Przed odlotem do ciepłych krajów bociany zbierają się w stada liczące dziesiątki, a nawet setki osobników. Ptaki żerując na wybranych łąkach przygotowują się do długiej i dalekiej podróży. Ptaki pokonują nawet 250 km dziennie. Jako pierwsze lecą dorosłe ptaki, które nie dochowały się potomstwa, w następnej kolejności odlatują młode, tegoroczne bociany, jako ostatnie odlatują dorosłe osobniki, które odchowały młode.

Jesienna wędrówka do Afryki rozpoczyna się w sierpniu i trwa zazwyczaj 2-3 miesiące. W tym czasie bociany przelatują od 6 do 12 tysięcy kilometrów. Te które zamieszkiwały Europę Zachodnią lecą nad Cieśniną Gibraltarską, a Polski i Europy Wschodniej nad Bosforem. Nasze bociany zimę najczęściej spędzają we wschodniej części Afryki na południe od Sahary.

MAPA MIGRACJI

 

BOCIAN BIAŁY:

 

Kolor żółty oznacza miejsca lęgowe.

Kolor niebieski to zimowiska.

 

mapa bociana białego
mapa bociana białego

 

MAPA MIGRACJI

 

BOCIAN CZARNY

 

Kolor żółty oznacza miejsca lęgowe.

Kolor niebieski to zimowiska.

Kolor zielony to miejsce całorocznych siedlisk.

mapa bociana czarnego
mapa bociana czarnego