Bociany

 

można spotkać na całym świecie poza Antarktydą. Należą one do grupy ptaków brodzących. Znamy 19 gatunków bocianów, większość z nich zamieszkuje Afrykę i Azję. W Polsce występuje bocian biały i bocian czarny. Bociany nie śpiewają tylko kłapiąc dziobem wydają donośny odgłos zwany klekotem.

BOCIAN BIALY

 

gniazduje w Europie, Afryce i Azji. Buduje gniazdo z gałęzi, słomy, gliny, łajna, papierów i szmat. Żywi się małymi gryzoniami (np.: myszami, nornicami, kretami...), wężami, rybami, żabami, ślimakami, jaszczurkami i  dżdżownicami. Nie jest objęty ścisłą ochroną, ale warto pamiętać, że w ciągu ostatnich 100 lat znacznie zmniejszył swą liczebność.

BOCIAN CZARNY

 

Zamieszkuje głównie lasy Europy Wschodniej i Środkowej. Gniazdo zakłada zazwyczaj na wysokim drzewie, przeważnie liściastym, w pobliżu rozlewiska wodnego lub bagna. Do jego budowy używa gałęzi. Środek wypełnia trawą, mchem i porostami. Żywi się głównie rybami, ale także żabami i owadami wodnymi. Jest objęty ścisłą ochroną gatunkową!

 

 

 

 

BOCIAN CZARNODZIOBY

 

Jest bliskim krewnym bociana białego. Żywi się żabami i rybami. Na zimę podobnie jak bocian biały odlatuje do ciepłych krajów. Kiedyś występował w Japonii, Korei, Chinach i na dalekim wschodzie Rosji. Populacje w Południowej Korei i Japonii wyginęły w efekcie polowań i dewastacji jego siedlisk. Japończycy postanowili odbudować populację bociana czarnego, po 43 latach przerwy (w 2007 roku), na wolności wykluło się pierwsze pisklę tego ptaka.

 

 

 

 

 

 

BOCIAN BIALOBRZUCHY

 

 mieszka na terenie Afryki Wschodniej, żywi się głównie szarańczą, gąsienicami oraz większymi owadami. Bocian białobrzuchy jest najmniejszym z gatunków bociana. Jest chroniony i bardzo szanowany przez Afrykańczyków. Uważają oni, iż ptak przynosi szczęście i zwiastuje deszcz.

 

 

BOCIAN SINODZIOBY

 

 

Występuje w Ameryce Południowej. Można go spotkać wArgentynie, Boliwii, Brazylii, Kolumbii, Gujanie Francuskiej, Gujanie, Paragwaju, Surinam, Urugwaju i Wenezueli Żeruje na łąkach bagnach i pastwiskach. Jest nieco wiekszy od bociana białego.

 

BOCIAN BIALOSZYI

 

Występuje w Azji, ( od Indii po Indonezję), a także w Afryce. Osiedla się zazwyczaj na podmokłych terenach, takich jak okolice rzek i jezior, bagna, lasy. W Afryce, można go g lównie spotkać na obszarach przybrzeznych, pływowych i rafach koralowych.Żyje samotnie lub w niewielkich stadach. Żywi się morskim bezkręgowcami, rybami, płazami, gadami, skorupiakami, mięczakami i duzymi owadami, złowionymi w czasie pożarów buszu. 

 

BOCIAN GARBATY

 

Można go spotkać w południowej Tajlandii, na Półwyspie Malajskim, Sumatrze (Indonezja), i na wyspie Borneo. Jego wygląd charakteryzuje sylwetka z wyraźnie zaznaczonym garbem. Jest umieszczony W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii EN (zagrożony wyginięciem).